Wat te doen .............

Wat te doen als uw dierbare is overleden?

Gecondoleerd. Er komt veel op u af de komende week, zowel in emotioneel als in praktisch opzicht. Daarom is het fijn om te weten waarmee u kunt beginnen. En dat u er niet alleen voor staat. Ik ben er om u te helpen.

Laat een arts het overlijden vaststellen

Zorg eerst dat een arts het overlijden van uw dierbare vaststelt. Dat is wettelijk verplicht. Welke arts het overlijden vaststelt, hangt af van de plek waar uw dierbare is overleden. Is dat thuis, dan belt u de huisarts. Is uw overledene in het ziekenhuis of verzorgingshuis, dan komt de dienstdoende arts van die instelling. Als uw dierbare op reis is overleden, dan neemt u contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering.  

 

Informeer uw uitvaartbegeleider

Zodra de arts het overlijden heeft vastgesteld, kunt u mij bellen. Ik ben dag en nacht bereikbaar. Aan de telefoon vraag ik wanneer u wilt dat ik bij u langskom. Dat kan direct, maar u mag ook even de tijd nemen om alleen te zijn met uw dierbare. Of we maken een afspraak voor een bespreking met alle nabestaanden die meedenken over de uitvaart.

NEEM CONTACT OP

Uw dierbare verzorgen en opbaren

Het is belangrijk uw dierbare snel na het overlijden te verzorgen en op te baren. Dat doen mijn collega’s van de rouwservice graag voor u, op de manier die u wenst. Maar u kunt dat als familie ook zelf doen. Of samen met mij.

Als u wilt, kunnen we bij de laatste verzorging het lichaam van uw overledene licht laten balsemen. Thanatopraxie heet dat. U heeft dan geen koeling nodig tijdens de opbaring.      

Wilt u uw dierbare thuis opbaren, of in een rouwcentrum? Of huurt u een kamer in een afscheidshuis waar u uw overledene 24 uur per dag kunt bezoeken?

Kisten, mand en wade

Traditioneel, modern, milieuvriendelijk, van sloop- of steigerhout, helemaal klaar voor gebruik, of geschikt om zelf te beschilderen. Het aanbod van kisten is groot. Ik heb contact met verschillende leveranciers, zodat we makkelijk een kist naar uw smaak vinden. Wilt u liever zelf een kist ontwerpen en maken? Dat kan natuurlijk ook. Wist u dat er zelfs bouwpakketten bestaan?

Goed om te weten: een kist is niet verplicht. U kunt ook kiezen voor een rieten mand. Of een mooie wade. Dat is een zachte doek om de overledene in te wikkelen.

Ook voor kinderen is er tegenwoordig veel keuze uit kisten, manden en doeken. Ik help u graag met uitzoeken.

Begraven of cremeren

Traditie, religie en persoonlijke voorkeur spelen een rol bij het maken van die keuze. Veel mensen spreken bij leven hun voorkeur uit. Anderen laten de beslissing over aan hun nabestaanden.  
In Nederland worden sinds 2003 meer overledenen gecremeerd dan begraven. En het aandeel crematies ten opzichte van begrafenissen groeit nog steeds. In 2021 is ruim 67 procent van de overledenen gecremeerd.

Ik verwacht dat er in de nabije toekomst een derde mogelijkheid komt: resomeren. Dat is het oplossen van het lichaam van de overledene in een vloeistof. Daarom noemen we dat ook wel watercrematie. In Nederland is resomeren nog niet toegestaan. Er ligt een wetsvoorstel voor de aanpassing van de Wet op de lijkbezorging bij de Tweede Kamer om resomeren mogelijk te maken

Rouwdrukwerk

Met de rouwkaart kondigt u het overlijden van uw dierbare aan én nodigt u mensen uit om afscheid te komen nemen. Van oudsher versturen we papieren rouwkaarten per post, maar tegenwoordig kunt u ook kiezen voor e-mail. Of een combinatie van post en e-mail.

Hoe dan ook, voor de rouwkaart hebben we een ontwerp nodig. Ik heb veel ontwerpen en voorbeelden in mijn assortiment, maar we kunnen ook samen een kaart vormgeven. Dat is niet veel duurder dan een standaard ontwerp, maar wel persoonlijker.

Wilt u een rouwadvertentie plaatsen? Daar help ik u bij.     

Afscheidsbijeenkomst

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart vullen we de afscheidsbijeenkomst in. Dit is vaak een combinatie van woorden, rituelen, muziek en beeld. Wilt u hulp bij het op papier zetten van de juiste woorden, dan kan iemand uit mijn netwerk, of ikzelf u daarbij helpen. Een fotopresentatie is een mooie aanvulling op de toespraken. Mocht u zelf geen familieleden of vrienden hebben die zoiets kunnen maken, dan kan ik dit voor u laten verzorgen.

Locatie

De aula van de begraafplaats of het crematorium is speciaal ingericht voor afscheidsbijeenkomsten. Of we verzorgen een dienst in de kerk waartoe de overledene behoorde. Maar afscheid nemen kan op vrijwel elke plek die u dierbaar is. Wilt u een bijeenkomst in de kantine van de tennisclub waar de overledene zijn vrije tijd doorbracht? Of in het restaurant waar u samen graag kwam? Of wilt u de condoleance in uw stamkroeg? Heeft u een locatie op het oog, maar twijfelt u of de rouwdienst daar mag? Laat het mij weten. Ik zoek het voor u uit.

 

Muziek

Muziek, ook dat is belangrijk bij uw afscheidsbijeenkomst. We kunnen muziek afspelen waar de overledene van hield en muziek die u troost geeft. Of we vragen een familielid om piano te spelen, of een vriend om een lied te zingen. Of we vragen een muzikant uit mijn netwerk om saxofoon te spelen, het favoriete instrument van uw dierbare. Of we lopen met een brassband naar het graf. Kortom, ook wat betreft de muziek is de keuze aan u.v

Fotografie

Een professionele fotoreportage van de uitvaart is een mooie herinnering voor later. Vaak helpt dat bij de rouwverwerking. U kunt de foto’s gebruiken om kinderen te laten zien hoe het afscheid was. Vooral als ze bij het afscheid nog erg jong zijn, kunnen zij zich de uitvaart op latere leeftijd vaak niet precies meer herinneren.

Met de moderne technieken kunt u ook een video laten maken. Of een livestream verzorgen, zodat de mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn de uitvaart toch kunnen bijwonen.

U kunt mij elk moment van de dag bellen

NEEM CONTACT MET mij OP

Rouwvervoer

Kiest u een zwarte, grijze of witte rouwauto om uw dierbare te vervoeren? Dat maakt een plechtige indruk. Maar ook voor het vervoer geldt dat u veel keuze heeft. Heeft u weleens gedacht aan een loopkoets, bakfiets, fietsaanhanger, paard en wagen, een motor met zijspan, of gewoon uw eigen auto? Of een uitvaartboot of -bus, met naast de kist ruimte voor 15 personen?
U kunt rechtstreeks naar de locatie van de uitvaart gaan, maar ook een route uitstippelen langs plaatsen die belangrijk waren in het leven van de overledene. Even stilstaan bij zijn huis, zijn bedrijf, zijn voetbalclub. Of haar school, haar lievelingsrestaurant, haar moestuin.