Bij overlijden

Overlijden melden

Overlijdt iemand thuis, dan neemt u contact op met de huisarts. Bij overlijden in het ziekenhuis of verzorgingshuis komt de dienstdoende arts langs. Als een dierbare op reis overlijdt, kunt u het best contact opnemen met de alarmcentrale van uw reisverzekering.

Zodra de arts het overlijden heeft vast gesteld kun u ons bellen. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. We bespreken dan welk moment u het beste schikt dat wij langs komen. Dat kan direct maar u kunt er ook voor kiezen eerst even samen met uw dierbare te zijn. Of om te wachten tot anderen, die meedenken over de uitvaart, ook aanwezig zijn.

Veel mensen denken dat de uitvaart verzorgd moet worden door de verzekeringsmaatschappij waarbij ze zijn verzekerd. Maar u bent als nabestaande altijd vrij om zelf te bepalen welke uitvaartondernemer de uitvaart gaat verzorgen.

Voor meer informatie over uitvaartverzekeringen verwijzen wij u naar http://www.uitvaartverzekeringen.net

Neem contact met ons op via telefoonnummer 06-83 10 48 87, elk moment van de dag

E.mail : info@uitvaartbegeleidingvanrijnsoever.nl

 

Standbeeld

Verzorgen en opbaren

U kunt uw dierbare thuis laten opbaren of in een rouwcentrum. Er zijn ook rouwkamers die u voor de periode tussen het overlijden de en uitvaart 24 uur per dag kunt gebruiken. Het is een mooi alternatief als u uw dierbare niet thuis kunt of wilt opbaren, maar wel vaak bij hem of haar wilt zijn.

Voordat de overledene wordt opgebaard vindt de verzorging plaats. U kunt dit zelf doen, we kunnen het samen doen, of wij doe het voor u. Als aanvulling op de laatste verzorging kunt u er ook voor kiezen om thanatopraxie  toe te laten passen. Dit is een lichte balseming en heeft als voordeel dat de overledene niet hoeft te worden gekoeld. Met name bij thuis opbaring is dit een goede keuze.

Kisten en wade

Er zijn verschillende kisten zoals een traditioneel, modern of van riet. Ook een zelf gemaakte kist is mogelijk. Een alternatief is een wade. Dat is een doek waarin de overledene wordt gehuld. Dit kan een doek van u zelf zijn of uit het assortiment.

Kist

Begraven of cremeren

De verhouding tussen begraven en cremeren in Nederland is ongeveer 60/40 procent. De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Het hangt samen met tradities, religie en de wens om al dan niet een plek te hebben waar nabestaanden terug kunnen komen. Soms spelen ook kosten een rol. Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Wilt u meer inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie, neem dan contact met ons op.

Kerkhof

Rouw­drukwerk

Van oudsher is de rouwkaart de officiële aankondiging van het overlijden. Velen versturen nog steeds kaarten, anderen kiezen ervoor om de kaart niet meer, of in kleine oplage, te laten drukken en de aankondiging van de uitvaart per e-mail te verzenden. Wat in alle gevallen blijft is het ontwerp. Wij hebben een grote keuze aan ontwerpen in het assortiment. We kunnen samen met u een kaart vormgeven, dit kan het afscheid wel persoonlijker maken. U kunt de tekst voor de kaart zelf samenstellen, of kiezen uit diverse voorbeelden. Kiest u voor verzending per e-mail, dan ontvangt u een pdf van de kaart. Wilt u een advertentie plaatsen, dan kijken we samen met u welke informatie van de kaart terug moet komen in de advertentie.

Afscheids­bijeen­komst

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart vullen we het programma van de afscheidsbijeenkomst in. Dit is vaak een combinatie van woorden, rituelen, muziek en beeld. Wilt u hulp bij het op papier zetten van de juiste woorden dan kunnen wij u hierbij helpen. Een fotopresentatie is een mooie aanvulling op de toespraken. Mocht u zelf geen familieleden of vrienden hebben die zoiets kunnen maken, dan kunnen wij dit voor u laten verzorgen.

Locatie

Vaak vindt een afscheidsbijeenkomst plaats in een kerk of in de aula van een begraafplaats of crematorium. Dit is echter niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om afscheid te nemen op een plek die u zelf heeft gekozen. Denk aan de kantine van de sportvereniging of het restaurant waar u vaak samen kwam. Vanzelfsprekend kunnen we ook een afscheid bij u thuis organiseren. Ook de condoleance kan op een andere plek zijn dan bij de begraafplaats of bij het crematorium. Misschien gaat u hiervoor bijvoorbeeld liever naar de stamkroeg. Heeft u een locatie op het oog maar twijfelt u of hier een rouwdienst mag worden gehouden, dan kunnen wij dit voor u uitzoeken. Niet alles is mogelijk, maar wel veel.

 

Rouw­vervoer

Het is niet verplicht om een overledene in een rouwauto te vervoeren. Naast de zwarte, grijze en witte rouwauto’s kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een loopkoets, een fietskar, een uitvaartboot of de uitvaartbus, waarin naast de kist 15 nabestaanden kunnen plaatsnemen. U kunt zelfs uw eigen auto gebruiken, mits de kist hierin past natuurlijk. U kunt rechtstreeks naar de locatie van de afscheidsbijeenkomst rijden, maar ook een route kiezen die past bij de overledene. Dat kan bijvoorbeeld een route zijn die de overledene zelf graag reed of langs plekken waar hij of zij graag kwam.

rouwVervoer

Muziek

Muziek geeft vaak een gevoel van herkenning en troost en is voor velen een zeer belangrijk onderdeel van de afscheidsbijeenkomst. U kunt muziek laten afspelen, maar ook kiezen voor live muziek. Een familielid of vriend kan pianospelen of zingen, maar we kunnen ook een beroep doen op ingehuurde muzikanten.

muziek

Fotografie

Steeds vaker laten nabestaanden de uitvaart fotograferen door familie of vrienden of door een professionele fotograaf. Het kan een hele troost zijn, omdat de uitvaart vaak als ‘roes’ aan de nabestaanden voorbij gaat.